Hus & hem
Soppa på butternutpumpa
Att tillaga vår favorit, rostad pumpasoppa med myntaolja, har blivit något av en tradition som hör hösten till för oss. Vi vill gärna dela med oss av receptet till er som följer oss här på bloggen.
Huvudingrediensen i soppan är butternutpumpa, som är i säsong nu på hösten. Soppan är väldigt len och matig och myntaoljan ger en fräsch kontrast till den mustiga soppan. Perfekt för att, som i vårt fall, avrunda en dag med höststädning i trädgården.
Pumpasoppa:
Receptet är för 4 portioner
ca 1 kg butternutpumpa
8 schalottenlökar
6 vitlöksklyftor med skal
½ dl färsk timjan
½ dl färsk rosmarin
3 msk olivolja
flingsalt
svartpeppar
1 dl grädde
2 dl vitt vin
6 dl vatten
3 msk kycklingfond
Myntaolja:
1 dl färska myntablad
½ dl olivolja
2 krm salt
Till servering:
rostade pumpakärnor
hyvlad parmesan
Gör så här: Sätt ugnen på 225°. Dela pumpan på mitten, gröp ur kärnorna. Skär bort allt skal. Skär pumpan i bitar. Skala och halvera schalottenlöken. Vitlöksklyftorna får behålla skalet på. Det tas bort efter rostningen. Lägg pumpabitar, lök och örter i en långpanna. Ringla över olja, salta och peppra. Stek i ugnen tills pumpan är mjuk, cirka 25 minuter.
Blanda myntablad, olja och salt till myntaoljan i en liten skål. Mixa ihop med mixerstav.
Ta ut långpannan ur ugnen och kom ihåg att ta bort skalen från vitlöksklyftorna innan du häller allt i en rymlig kastrull. Tillsätt grädde, vin, vatten och fond. Mixa till en slät soppa. Hetta upp och smaka av med salt och peppar. Servera soppan med myntaolja, hyvlad parmesan och rostade pumpakärnor. Till soppan brukar vi även göra varma smörgåsar med kantarellstuvning. Smaskens!
Johan och Markus på Nätra Prästbord Gård gästbloggar på Grannliv vecka 39–42. Vill du läsa mer de har skrivit, klicka här, eller besök deras hemsida natraprastbord.se.